ترابزون شهری تاریخی در ترکیه که دارای گذشتهای پر بار بوده و اهمیت استراتژیک در دورانهای مختلف تاریخی داشته است. ترابزون از شهرهای سرسبز و زیبا است که هرساله گردشگران بسیاری را به خود جلب می کند. از قدیمیترین و اصیلترین بناهای اسلامی در ترابزون که به منظور زنده کردن یاد سلطان یاوُز سلیم زاول و مادرش، گلبهار خاتون بنا گردید. مسجد توسط سلطان سلیم، پسر گلبهار خاتون، بوده و ساخت این سازه در سال ۱۵۱۴ به اتمام رسید. آرامگاه گلبهار خاتون، نمونهای بارز از سبک معماری اوایل دوران عثمانی که جزء گروه مساجد زاویلی به شما میرود. ترابزون باتومی در ادامه بیشتر به این بنا میپردازد.
مسجد در مرکز شهر ترابزون و در قسمت شمالغربی پل گلبهارحاتون و نزدیکیهای میدان مرکزی شهر واقع شده است. مساجد زاویلی دارای نوعی خاص از معماری دوران عثمانی بودهاند بیشتر تزیینات مسجد طی قرنهای بعد بازسازی شده اما هنوز مسجد همان شکل اولیه خود را حفظ کرده است. در کنار این مسجد، یک باغ چای و یک انبار چوبی مجسمهسازی قرار گرفته است. در این مسجد امروزه شاهد برگزاری دورههای آموزش قرآن برای نوجوانان و جوانان هستیم. معماری مسجد با سنگ و از نوع تک مناره است. در کنار مسجد، مدرسه، کتابخانه، حمام نیز احداث شده بود. این مسجد یکی از جاذبه های شهر ترابزون محسوب میشود. در باغ مسجد زاویه که ویژگی های معماری اولیه عثمانی را دارد استراحت کنید و سفری کوچک به روح تاریخ داشته باشید.
جهت مطالعه مقاله ای مشابه درباره بازار بدستن با ما همراه باشید.
آرامگاه گلبهار خاتون بخشی از مجموعه تاریخی ترابزون که برای یادبود گلبهار خاتون مادر سلیم اول پادشاه عثمانی ساخته شد. این مجموعه شامل مسجد، حمام، نوانخانه و آرامگاه بوده که امروزه تنها آرامگاه و مسجد آن باقی مانده و سایر بناها از بین رفتهاند. معماری این مجموعه به سبک معماری اوایل دورهی عثمانی است، تزئینات بسیار زیبایی دارد و در ساخت طاقها و منارههای آن از سنگهای سفید مایل به زرد و خاکستری تیره استفاده شده است. اکنون این مسجد از نقاط دیدنی ترابزون، به یک مکان آموزشی و مذهبی تبدیل شده و در آن کلاسهای قرآن برگزار می شود که فضای عرفانی را به وجود می آورد. معماری این مسجد بسیار زیبا و دیدنی است و فرشی که بر روی زمین پهن شده است.
این بنای تاریخی با معماری چشمنواز عثمانی، مکانی آرام و باوقار برای ادای احترام به گذشته است. فضایی که در این آرامگاه حس میکنید، سرشار از شکوه و جلال دوران عثمانی است. باغها و محوطههای اطراف آن فرصتی برای لذت بردن از فضای معنوی و آرامشبخش است. بازدید از مسجد و آرامگاه گلبهار خاتون برای عموم آزاد است و گردشگران میتوانند از زیباییها و تاریخ این مجموعه لذت ببرند. موقعیت مرکزی این مجموعه در شهر ترابزون، دسترسی به آن را برای بازدیدکنندگان آسان میکند. این مجموعه نه تنها یک مکان مذهبی، بلکه یک میراث فرهنگی مهم است که تاریخ و هنر دوره عثمانی را به نمایش میگذارد. بازدید از مسجد و آرامگاه گلبهار خاتون تجربهای غنی و آموزنده برای علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ خواهد بود. سنگهای خاکستری تیره و سفید مایل به زرد طاقها و منارههای مسجد، محراب سنگ مرمر و تزیینات مسجد از جذابیتهای مجموعه گلبهار خاتون به شمار میروند. آرامگاه گلبهار در پارک سمت راست مسجد قرار دارد.
در حال حاضر، تنها مسجد و آرامگاه از مجموعه گلبهار خاتون باقی مانده و دیگر بناها تخریب شدهاند. سنگهای خاکستری تیره و سفید مایل به زرد طاقها و منارههای مسجد، محراب سنگ مرمر و تزیینات مسجد از جذابیتهای مجموعه گلبهار خاتون به شمار میروند. آرامگاه گلبهار در پارک سمت راست مسجد قرار دارد.این مسجد نام های دیگری مانند بویوک عمارت و خاتونیه دارد. این مکان مقدس در سال ۲۰۰۵ میلادی بطور کامل تعمیر و بازسازی شد و امروزه درِ آن به روی مردم باز و نمازهای یومیه در آن اقامه میگردد.
بدون دیدگاه